Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

 

Επαναληπτικό διαγώνισμα στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Ομάδα Α΄

Α1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: «Σκωρίες», «Εκδοτικό Δικαίωμα», «Μετρικό δίκτυο σιδηροδρόμων».

Μονάδες 15

Α2. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως Σ (σωστές) ή Λ (λανθασμένες) ανάλογα με το περιεχόμενό τους:

1. Αµέσως µετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το ελληνικό κράτος δεν εκδήλωσε κάποιο ενδιαφέρον για την κατασκευή έργων υποδοµής.

2. Κύρια προτεραιότητα του ελληνικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η πύκνωση του οδικού δικτύου.

3. Η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου ξεκίνησε το 1893.

4. Το µεγαλύτερο µέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χρησιµοποιήθηκαν για δηµόσια έργα και άλλες παραγωγικές επενδύσεις.

 5. Μετά την επιβολή του Διεθνούς Οικονοµικού Ελέγχου, η εγγύηση των Δυνάµεων αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Μονάδες 10

Β1. Να αναφερθείτε στη χρήση των εθνικών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Μονάδες 12                                                                                                                                                                             

Β2. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η καθυστέρηση της ελληνικής βιομηχανίας κατά το 19ο αιώνα;

Μονάδες 13

Ομάδα Β΄

Γ1. Αφού λάβετε υπόψη σας τις ιστορικές γνώσεις και τα ακόλουθα παραθέματα, να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα.

Μονάδες 25

 

ΠΗΓΗ 1

Μετά την ήττα του 1897, η Ελλάδα (κυβέρνηση Α. Ζαΐµη) αναγκάσθηκε να δεχθεί την επιβολή του Διεθνούς Οικονοµικού Ελέγχου, δηλαδή τη δηµιουργία µιας διεθνούς επιτροπής στην Αθήνα, από αντιπροσώπους των Δυνάµεων, η οποία θα επέβλεπε την καταβολή αποζηµίωσης στην Τουρκία και την είσπραξη προσόδων για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Οι αντιπρόσωποι των έξι Δυνάµεων άρχισαν διαπραγµατεύσεις στην Αθήνα, στις οποίες πήρε ενεργό µέρος ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τότε υπουργός Οικονοµικών, Στέφανος Στρέιτ, κατορθώνοντας να διασφαλίσει τα συµφέροντα της ΕΤΕ, η οποία τελικά βγήκε ενισχυµένη από τον διακανονισµό. Οι διαπραγµατεύσεις κατέληξαν στον νόµο περί διεθνούς ελέγχου του Φεβρουαρίου 1898, µε τον οποίο συστάθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου» - αργότερα ονοµάσθηκε Διεθνής Οικονοµική Επιτροπή, στην οποία παραχωρήθηκε η διαχείριση εγχώριων προσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους, µε όρους αρκετά ευνοϊκούς για τους δανειστές.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η πολιτική αυτή της «εξυγίανσης» των ελληνικών οικονοµικών πραγµάτων, όπως ονοµάσθηκε, συνέβαλε στη βελτίωση της οικονοµικής θέσης της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται κυρίως µε την ανατίµηση της δραχµής, η οποία επανήλθε στην ισοτιµία της σε χρυσό µε το γαλλικό φράγκο το 1909. Βεβαίως , η βελτίωση της συναλλαγµατικής θέσης της δραχµής δεν οφείλεται µόνο στη δράση της ΔΟΕ αλλά, κυρίως, στην εισροή των µεταναστευτικών εµβασµάτων, στα έσοδα της εµπορικής ναυτιλίας και στη βελτίωση του εµπορικού ισοζυγίου που παρατηρείται στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. 

 

Ιστορία του Νέου Ελληνισµού 1770-2000, τόµος 5. Τα χρόνια της σταθερότητας 1871-1909, σελ. 69

 

 

 ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ΦΕΝΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου